4 ključna životna momenta o kojima bi bilo dobro da razmislite

 

 

Kada me neko pita kako da napravi nešto od svog života i kako da izađe iz začaranog kruga neuspeha i nezadovoljstva, obično odgovorim da je potrebno da osvesti 4 ključna momenta u svom životu. Nešto što na prvu ne izgleda kao važno, a zapravo može promeniti percepciju kompletnog života. Ukoliko ove 4 stvari uvrstite u svoje svakodnevno ponašanje i odnose sa ljudima, kompletno će se sve promeniti.

 

Neki ljudi i sa ovim saznanjem ipak odlučuju da nastave po starom što je skroz ok, jer na kraju, svi mi imamo svoju slobodu izbora i da donosimo odluke da li želimo da nam bude bolje ili ne. I verujte video sam ljude koji ne žele da im bude bolje.
Verovatno vas interesuje koji momenti u životu koji menjaju sve.


Pre svega to je

KRITIKOVANJE.

Nekako smo skloni da kritikujemo i često nalazimo stvari koje ne valjaju, ne priliče ili se ne uklapaju. I onda dođemo do situacije da se neko potrudi da uradi nešto najbolje što zna, a zatim dođe neko drugi i krene da priča šta tu sve ne valja.

Šta mislite kako se oseća ona osoba koja je dala svoj maksimum i onda čuje sve te kritike? Kako se osećate vi kada date svoj maksimum i doživite reči kao što su: „Ovo si mogao bolje? Ovo nije baš najbolje? Kako si mogao ovo ili ono da uradiš?“ i što je „najbolje“ od svega, kritičari misle da rade dobru stvar. Da, ali za sebe, jer misle da tako ističu sebe kao važne, dok ponižavaju nečiji trud. I da, možda će neko reći: “Ali ako nešto ne valja to treba reći.” Slažem se da bi bilo dobro da kažemo, da izaberemo situaciju, prave reči i da osobi damo do znanja da im želimo najbolje. Tu je velika razlika.

Naučite da POHVALITE druge ljude i njihov trud.Teško je u početku da se reprogramiramo i da krenemo na drugačiji način, međutim kada vidite efekte koje pohvala ima onda bude sve lakše. Pohvalite sve ono što valja i dajte ljudima „vetar u leđa“ da nastave dalje.


Druga stvar koja ima veze sa kritikovanjem je 

NEPOŠTOVANJE

sebedrugih ljudi, mesta, događaja, situacija ili nečijeg iskustva.

Rastemo u vremenu kada je važno da uradimo ono što smo zamislili, a zaboravimo na tom putu da poštujemo sebe, ljude u našem okruženju, mesto gde živimo, grad, državu, planetu Zemlju. Zaboravimo da smo socijalna bića i da je potrebno da prvo poštujemo ljude oko sebe da bi pridobili njihovo poštovanje.

Idem ulicom i vidim koje nepoštovanje imamo prema gradu u kome živimo. Ne svi naravno, ima nas i onih svesnih, govorim o većini. Nesvesni šta sve imamo. Kada ne poštujemo sami sebe, ne možemo ni druge. Neki će reći: „Mi nismo važni, važno je da drugima bude bolje.“ A da li im je bolje? Ne verujem, jer kada mi radimo nešto za druge bez samopoštovanja, kasnije ćemo isto to prebaciti sa rečima: „Kako može tako nešto posle svega što sam za njega to uradio!“.

POŠTOVANJE donosi još veće poštovanje.


Treća stvar veoma bitna u osvešćivanju sebe je

ZAMERANJE.

Ova emocija je veoma snažna i ostavlja jake tragove kako na mentalnom tako i na duhovnom i fizičkom nivou. Ne možete rasti ukoliko zamerate ljudima za njihove postupke. „Kako je mogao ovako?“ „Zašto si uradio to?!“ i slično, su rečenice koje izgovaramo kada zameramo. Razmislite, uvek postoji neko objašnjenje za sve postupke. Zašto odlučujemo da zameramo umesto da potražimo opravdanje za neki postupak, da objasnimo sebi dobru nameru te osobe.

Sećam se jedne klijentkinje koja je svima nalazila zamerku, od svoje majke, brata, supruga… Nekako, svima je pripisivala svoje nedostatke nesvesna priče o ogledalima. I završila je na intervenciji sa prekanceroznim stanjem! Hvala Bogu da je otkrila na vreme i promenila svoja ponašanja i navike i danas je dobro.

Ukoliko ste skloni zameranjima, osvestite to i krenite da po svaku cenu da PODRŽAVATE ljude oko sebe. Da im dajete sve ono što im je potrebno da uspeju u onome što rade.


I na kraju… U ovom trenutku izobilja kada nam je sve uvek dosptupno veoma često se desi da iz svoje nesvesti budemo potpuno

NEZAHVALNI

na svim onim divnim stvarima koje nas okružuju, koje nam daju komfor koji živimo.

Kažu da ne znamo da budemo zahvalni na stvarima dok ih ne izgubimo, jer ih tada osvestimo. Mislim da postoji i drugi način, ne mora sve da ide težim putem. Koliko nam stvarno vremena treba u toku dana da se okrenemo sebi i ZAHVALIMO se na svemu što imamo i što nam se događa. Na novcu koji imamo, ljudima, poslu pa i internetu, na svim aparatima koji nam olakšavaju život.


Kada povežete

POHVALU, POŠTOVANJE, PODRŠKU i ZAHVALNOST

dobijate magičnu formulu gde postajete harizmatična osoba kojoj niko neće moći da odoli i to samo zato što ste se vratili svojem istinskom JA. Jer to smo mi. Duše koje su došle da uče na svim nivoima, a ovo su lekcije koje će nam to i olakšati.

 

 

 

error: Content is protected !!