A šta je viši cilj? Često pitanje koje čujem u posledenje vreme.

 

Čemu sve ovo?

Zašto ovo radimo?

Zašto smo ovde?

Iskreno i moja potraga za mojim višim ciljem trajala je dosta dugo. Radio sam različite poslove i napuštao ih kada shvatim da se to ne poklapa sa mojim osećanjima.

O kojim osećanjima govorim? Znate ono kada idete na posao, a ne ide vam se. Ili zazvoni sat za buđenje, a vi biste jos 15 min da spavate, ne ustaje vam se. Ne ustaje vam se jer je sve isto, ne ispunjava vas.

Tada shvatate da to što radite ne ispunjava vašu svrhu.

Ja svrhu poistovećujem sa mirom i balansom. Kada radim ono što volim, kada se budim i jedva čekam da se bavim time i osećaj ispunjenosti je tu. Onda znam da ispunjavam svoju svrhu.

Kada su mi noge teške, kada me boli glava, kada bih radije da spavam, znam da sam na pogrešnom putu. Na mom putu traženja višeg cilja ovo su bili znaci.

I biću iskren. Volim ovo što radim, obožavam ovo što radim, i da, jeste nekada teško i zahtevno, i naporno. Ali to je ona druga vrsta napora. Ne bih znao tačno kako bih je opisao. Možda ona vrsta poteškoća za koje nemam nikakvu sumnju da bih opet isto uradio jer znam rezultat. Nije mi težak napor.

I tada kada napor i poteškoće prođu i vidim rezultat znam da sam na pravom putu. Nekada rezultat nije pozitivan i to je ok, lekcija koja ostaje jeste pozitivna. Jer za sledeći put znam kako ću. I to je život, idemo dalje.

Osećaj je važan, da li radim ono što mi prija.

Šta možete raditi dok idete ka svom višem cilju?

Prvo je odluka da ćete krenuti u potragu za svojim višim ciljem i izaći iz svakodnevne kolotečine. U svakodnevnici padamo u zamke sistema. Novac, egzistencija, strahovi od rata, gladi, smrti, nasilja. To je nešto što nam zamagli viziju i preovladava.

Povucite se u svoj mikrosvet. Eliminišite sve one ljude koji vam ne prijaju. Distancirajte se i napravite podržavajuće okruženje koje će vas bodriti i davati vetar u leđa.

Slušajte svoje telo i ako ono kaže drugačije uradite drugačije. Šta mislim pod ovim? Naše telo reaguje ukoliko nam nešto ili neko ne prija. Pokazuje na fizički način. Bolom, tegobom, trnjenjem, probadanjem… Kada to osetite odmah menjajte ono što radite. Menjajte okruženje, strategiju, ponašanje.

Budite hrabri i odvažni jer je za vaš viši cilj to najvažnije. Da biste se odvažili da krenete, uprkos strahovima koji su normalni, budite hrabri i znajte da sreća prati hrabre.

Verujte u svoj viši cilj, za početak verujte da postoji.

Na kraju kada je osećaj dobar, budite se srećni i radujete se aktivnostima koje vas čekaju.

Mislim da je viši cilj tu negde blizu.

 

 

error: Content is protected !!