Moj, tuđi ili Božiji posao

Kako se distancirati od priča, tuđih problema ili situacija koje nam se svakodnevno događaju?

Verovatno vam se dešavalo da vas ljudi upletu u neke priče, neke vama nevažne stvari. Tipa: On je rekao nešto nekome, ili je uradio nešto nekome. I taj neko krene da vam priča za vas neke potpuno periferne stvari. Nekada se povučemo, nekada saslušamo bez komentara, nekada se „upecamo“ ili jasno kažemo nas ne interesuju te priče.

Šta god da se dešava u našoj okolini, jedina stvar koja bi pre svega mogla da nam bude na pameti je da poboljšamo kvalitet svog života i da se razvijamo. Ukoliko nam se dešavaju stvari koje ni na koji način ne poboljšavaju naš život potrebno je da se zapitamo:

  • Kako to tačno utiče na mene i moj život?
  • Da li će to poboljšati kvalitet mog života?
  • Da li ću zbog toga ja biti bolji čovek?
  • Šta ću dobiti time, a važno je za kvalitet mog života i moj lični razvoj?

Nakon svih ovih pitanja shvatićete koliko će vam biti jednostavno da se distancirate od svega što vas ne dotiče. Više se nećete upuštati u priče o drugim ljudima, nećete se upuštati se u ogovaranja o tuđim odlukama i stavovima. Jednostavno ljudima kojima je potrebno da se pravi pametni bez ikakvog cilja, dozvoljavaćete da rade šta hoće u vašem odsustvu.

Kada pričamo o svemu razmislite čija je to stvar, problem ili situacija, ili kako Bayron Katy kaže posao. Prema njoj postoje 3 vrste posla. Moj, tuđi i Božiji. Bayron Katy je osoba koja je na osnovu ličnog iskustva napravila fenomenalan koncept koji vam može znatno otvoriti oči i vratiti pogled ka unutra, u sebe.

Prvi posao je moj posao. I tada se bavimo svim onim stvarima koje su u direktnom kontaktu sa nama i koje se tiču nas. Svim stvarima ili situacijama koje na direktan način utiču na nas, naš razvoj ili kvalitet života. Onda se upustite u priču i izvucite ono najbolje za sebe.

Drugi posao je tuđi. To je posao koji se ne tiče nas ni na koji način. Tiče se neke druge osobe i njenog života. Često se tu „upecamo“ pa kažemo, ali mi volimo tu osobu i zbog nje to radimo. Ako volite neku osobu pustite je da preuzme odgovornost za sebe i prođe kroz sve one stvari koje su joj potrebne da bi rasla. Na ovaj način kada se mešate u njen posao, oduzimate joj mogućnost da napreduje. Ukoliko nekoga volite stvarno, pustite ga na nauči svoje lekcije. Ne možete pomoći osobi ukoliko se upletete u mrežu. Na kraju jedino možete ispasti krivi za neke, po vama, dobronamerne postupke.

Treći posao je Božiji posao. To su sve one stvari na koje mi ne možemo da utičemo. Vremenske prilike, zemljotresi, poplave… Sve one stvari o kojima se brine neka viša sila. Majka priroda. Kada sam to shvatio, vreme više nije predstavljalo problem za mene. Pada kiša, uzmem kišobran ili ukoliko je moguće ostanem kući. Pada sneg i hladno je obučem topliju jaknu. Veoma je jednostavno kada odlučite da se prilagodite umesto da pružate otpor nečemu što nije vaš posao.

Zato kada neko u vašoj okolini krene da nešto radi ili govori, zapitajte sebe, a slobodno i njega: „Čiji je to posao?“.

Ukoliko nije vaš, prekinite odmah i promenite temu. Sve ono na šta ne mogu da utičem, neću se ni baviti time i uzaludno trošiti korisnu i važnu energije.

error: Content is protected !!