Moja promena sa NLP-om

Gledam tako neke fajlove u svom kompjuteru i naiđem na folder moje sertifikacije NLP Practitionera.  Bilo je to 2008. godine kada sam prvi put prošao kroz NLP Practitioner i to je, sada sam siguran, bila odlična odluka.

Kada sam prolazio kroz trening počele su da se dešavaju zadivljujuće čudne stvari: želeo sam da promenim posao koji sam radio i na pola treninga to se i desilo. Kao “grom iz vedra neba” dobio sam ponudu da radim kao Regionalni menadžer prodaje u Bugarskoj i Rumuniji i dam ja otkaz u firmi u kojoj sam radio i krenem u novu avanturu. Krenem da postavljam ciljeve i ciljevi krenu da se ostvaruju jedan po jedan.

Sada mi je jasno da je taj NLP trening tada imao najveći uticaj na mene. Sloboda koju sam dobio nakon toga, otkriće da samo ja upravljam onime što mi se dešava, komunikacijom, ciljevima… Sve je postalo jednostavno. Do tada sam živeo život u maniru „tu si gde si i nauči da živiš sa time“, a od tada sam dobio krila. Novi posao mi je dao mogućnost putovanja, samostalnosti i odlučivanja i sve to je bio veliki pomak za mene. Ranije možda ne bih ni prihvatio takav posao iz straha, jer „gde ću, šta ću, sa kime ću“.

Sećam se mog prvog putovanja u Bugarsku. Posmatrajući sebe iz ovog ugla sada, sam sebi sam tako smešan koliko sam samo bio prestravljen, gde idem, šta treba da radim. Ono što je bilo jedino važno, odlučio sam i rekao sebi da je to ono pravo za mene.

I od tada radim na identičan način. Odlučim nešto i krenem. Prestravljen, u panici, ali idem… Kada pobedim strah i dobijem željeni rezultat, sve se tako isplati.

Promena uverenja po kojima sam živeo bilo je otkrovenje. Najveći uspeh je bilo samo otkrivanje uverenja koja su me gušila i vukla nazad. Sva ona ponašanja zbog kojih sam imao stav: ”Takav sam kakav sam, prihvati me ako možeš…”, bila su samo ponašanja koja nisam znao kako da promenim, mislio sam da ih je nemoguće promeniti. Sada znam da se ponašanja i te kako mogu menjati. Sada znam da se možemo razvijati, razvijati i razvijati.

I skoro sam našao svoju svesku gde sam pisao ciljeve. I ne mogu da verujem, većina ih se ostvarila, posao sam promenio, započeo upravo onakav edukatvni centar kakav sam zamišljao, živim u novoj kući koju sam tada kreirao sa trenerom, čak sam prestao i da pušim!

Sve se sada čini tako predivno: kada stanem i okrenem se kako sam krenuo 2008. godine i gde sam sada i kakav je moj život za samo 9 godina kasnije. Prelepo. Podržavajuće. Ispunjavajuće.

I to samo zato što sam shvatio da ja imam moć da upravljam svojim životom.

A vi? Vi imate tu istu moć. Pitanje je: jeste li spremni da je upotrebite?

Autor teksta: Dr Darko Cvetković – NLP Trener

 

 

 

error: Content is protected !!