Obrasci destrukcije i naša emotivna stanja

Nasleđeni obrasci destrukcije nam uveliko sreću kvare, pa tako i razni obrasci zavisnosti koje na svesnom ili nesvesnom nivou preuzmemo transgeneracijski. Kada kažem obrasci zaisnosti mislim na sva ona ponašanja za koja mislimo da nam okidaju sreću ili nam daju osećaj bekstva i slobodode na neko vreme. Možda smo osećaj sreće preozbiljno shvatili i pomislili na tren da ona nešto kao dugo traje kada postignemo neki cilj, ali onda često izostane jer smo sebi postavili novi cilj koji otklanja neko drugo nezadovoljstvo i daje privid da kada se baš to dogodi bićemo srećni.

Ako uzmemo paralelu sreće i mira, čemu bi iz vašeg ugla bilo značajnije da se krećemo. Sreći koja traje tren kada postignemo nešto ili miru koji negujemo bez obzira na zadovoljstva ili nezadovoljstva koja nas okružuju.

Koje zavisnosti postoje? Od supstanci, ljudi, energija, pića, hrane, sve imaju podjednaku težinu i ozbiljnost. Sve ono o čemu razmišljamo dok radimo neke druge stvari. Na primer radite u kancelariji, a razmišljate kako ćete izaći da zapalite cigaretu. Ili šetate gradom sa svojim partnerom, a jedva čekate da popijete čašu vina ili piva da se opustite.

Kako znamo da smo u nekom obrascu zavisnosti? Imamo izažene epizode euforije i depresije. Kada nam se dogodi nešto lepo onda kao da euforično želimo da pokažem da smo uspeli, cičimo na sve strane, skakućemo, pričamo o tome i onda kao da posle dan ili dva nekada i brže doživimo emotivno pražnjenje i uđemo u stanje besmisla i pitamo sebe čemu sve ovo? Onda kada nam se dogodi nešto lose, negativno mi odmah odemo u duboko stanje tuge, osećaj da je gotovo I da nema povratka.

Ako uzmemo mir kao osnovnu tačku i u odnosu na to postavimo euforiju u jednom pravcu, što je ta tačka euforije dalja od mira, znači da je i tačka depresije na istoj toj udaljenosti u suprotnom pravcu. Tačku euforije mešamo sa količinom sreće, a to je samo još jedno emotivno pražnjenje. Da bismo postigli mir potrebno je da približimo ove dve tačke, osnovnoj tački mira, na takav način oslobađamo se i obrazaca zavisnosti jer nam sve to nije potrebno da se osetimo dobro. Mir je jedina tačka koja nam daje izobilje i blagostanje. Iz mira lako ostvarujemo ciljeve, a još lakše rešavamo probleme. I sve je u redu, svaka sreća i svaki problem, jer to je život.

Darko Cvetković

error: Content is protected !!