Pitaju me ljudi: Kako si se oslobodio cigareta?

Odgovorim na isti način kao što su i meni davno rekli: “Jednostavno, ugasiš cigaretu i to je to.”

Decembra 2013 godine sa prestao da pušim i oslobodio se tog velikog stresa kojeg cigarete nose sa sobom. Tada sam shvatio da cigarete upravo podržavaju ovaj ubrzani način života i skraćuju nam kvalitetno vreme. Uvek sa se pitao, kada ljudi kažu da svaka cigareta skraćuje život 10-15 minuta, šta to zapravo znači. Ja sam ukapirao šta znači za mene. Kako bi bilo da shvatite šta znači za vas?

Ovako to ide. Izbrojite koliko cigareta pušite na dan. Onda kada zapalite cigaretu izmerite vreme koliko dugo pušite tu cigaretu. Moj lični prosek je bio 7 minuta po cigareti (brzo se živelo, šta da vam kažem) puta 25 cigareta dnevno u proseku je 175 minuta dnevno!!! Zamislite ceo jedan trening u teretani, a ja sam pričao da nemam kada da odem da vežbam!!! Interesantno zar ne?

Onda sam shvatio da prekidam neke meni važne aktivnosti, da bih izašao na terasu da zapalim (jer nisam pušio u kući zbog dece) i ostavljao tu istu decu da se igraju da bih ja uradio važnu stvar i zapalio cigaretu. Jeste li vi nekada ostavili neko društvo ili provod da biste zapalili cigaretu?

Sam izraz pušite je baš bezveze zar ne? I kad vas neko pita, da li ste pušač? Da li vas oni odmah stavljaju u neku kategoriju? Skoro su me u jednoj radnji promoterke pitale:“ Da li konzumirate cigarete???“ Konzumiranje, da li ste ozbiljni, to zvuči kao da ih pijem ili jedem, a onda vratim film pa jeste tako jer unosimo u svoje telo određene supstance, samo što su kroz dim,a ne drugi oblik.

Danas kao NLP trener i neko ko radi sa ljudima u svim oblastima života, razumem šta su zapravo cigarete. Ako kažemo one (cigarete) dajemo im život pa onda budu najbolji prijatelj:

·         kada ste srećni, pa zapalite da se častite

·         kada ste tužni, pa zapalite da se tešite

·         kada ste besni, pa zapalite da se smirite

·         kada ste umorni, pa zapalite da se odmorite

·         kada ste odmorni, pa zapalite da nešto radite

·         kada čekate nekoga, pa zapalite da niste sami

·         kada treba da obavite neprijatan razgovor, pa zapalite da dobijete podršku

·         kada mnogo radite, pa zapalite da se skoncentrišete

Mnogo razloga koje nađemo da zapalimo, a možemo da radimo mnogo korisnije stvari sebi i svom telu.

Da li stvarno ove stvari ne mogu proći bez cigareta?

I sada razmislite :“Šta vama cigarete znače? Šta vam nadoknade? Šta dobijete kada zapalite? Hrabrost, samopouzdanje, društvo, snagu, kreativnost?”

Kada ovo otkrijete nađite drugi način da dobijete taj resurs ili shvatite da li vam stvarno cigareta znači u tom smislu ili je to bila varka.

U NLP-u postoji tehnika SIDRENJA koja vam upravo daje sve one sposobnosti ili osobine koje su vam potrebne. Jednostavno prizovete taj resurs umesto da zapalite cigaretu. 

Danas se osećam kao neko ko nikada nije pušio, nemam ništa protiv kada neko puši, to je njegov izbor, ima pravo da sebe truje,zar ne?

Donosimo odluke svakog dana pa tako verujem da možete i doneti odluku da li ćete pušiti ili ne…

Da li NLP može pomoći oko odvikavanja, naravno da može. Upravo razmišljam i da napravim jednu radionicu o tome. Ako ste zainteresovani da shvatite svoje razloge i dobijete podršku u odvikavanju, pišite…

 

 

 

 

error: Content is protected !!