Sloboda izbora

Sloboda, šta za vas lično znači sloboda? Sloboda izbora, govora, u ljubavi, u izražavanju… Sloboda je da želimo i kažemo sebi da je nešto moguće. Prelep je osećaj kada nešto što ste zamišljali postaje stvarnost. Meni lično to nije prvi put i svaki put je neverovatno. I onda sednem i zapitam se, šta nas sprečava da želimo? Šta nas sprečava da kažemo koliko novca želimo da imamo i koji auto želimo da vozimo? Šta nas sprečava da poželimo gde želimo da letujemo i ko kaže da su neke stvari rezervisane samo za neke druge ljude?

Mi kažemo… i to onako ponosno…i šta sad…

Sada  je momenat da napravite promenu. Da napravite izbor. I znate da izbori uvek postoje. Najuspešniji ljudi su uspešni samo zato što su uvek u glavi imali više izbora. Tek tada upravljate svojim životom, do tada ste samo živeli po inerciji. Negde najveći stres u nama izaziva osećaj da nemamo drugu mogućnost. Da smo zaglavljeni u kreditima, da ne smemo sebi da dozvolimo da ostanemo jedan mesec bez plate. I to nas drži u ropstvu. Ropstvu koje pravimo sami. Rešetke oko nas koje smo sami podigli i onda odlučili da tu i ostanemo. Jer tu smo NA SIGURNOM.

I dok tako prelistavam svoje skripte, beleške i neke meni omiljene knjige nađem tekst Richarda Bandlera u kome piše :

„Jedna od osnova NLP-a je kreiranje većeg izbora načina za ostvarenje cilja:

  • Ako samo na jedan način obavljate neku aktivnost, onda uopšte ne govorimo o izboru, već o prinudi. Nekad ćete uspeti u svojoj nameri,nekad nećete. Postoji velika verovatnoća da ćete se često naći u situacijama kojima niste dorasli.
  • Alternativa će vas dovesti u dilemu.
  • Izbor podrazumeva postojanje najmanje tri opcije koje imate na raspolaganju. U bilo kojoj situaciji, osoba sa najvećim brojem opcija i najvećom fleksibilnošću u ponašanju imaće najveću šansu da vlada situacijom. Što je veći izbor, veće su šanse za uspeh.

Ako imate jedan izbor pred sobom vi ste robot, ako imate dva upadate u dilemu. Kada imate tri, vi ste SLOBODNO BIĆE.

Želite da budete slobodno biće? Oslobodite se pre svega sopstvenih kočnica i dozvolite sebi za početak da maštate, da želite, da sanjate.

A zatim dozvolite sebi, sa ponosom i da imate sve to. Jer to je OK.

Srdačan pozdrav, uživajte u svom životu, jer to je VAŠ život.

Autor teksta: Dr Darko Cvetković – NLP Trener

 

 

 

error: Content is protected !!