Zahvalnost je mentalni sklop

Klijenti me pitaju koji je najbrži način da promene svoj fokus sa negativnog i lošeg na pozitivno i dobro. Generalno, to je mentalni sklop ili navike i ponašanja koja smo preuzeli iz okoline. Dešava mi se da je neke klijente stid da kažu da im je dobro i da im se dešavaju dobre stvari u životu, jer toliko je drugima loše da bi ispalo kao da im se rugaju. Gde smo mi stigli, da nas bude stid kada nam se dešava nešto lepo, da krijemo kada idemo na neko putovanje koje smo sebi dozvolili jer u vašoj okolini ljudi to sebi ne mogu da priušte… Otuda onda ide i da se ne hvalimo svojim uspesima i svime što smo postigli, jer kako da meni bude bolje nego drugima. Nego lepo zato “budi zlatna sredina, ne talasaj mnogo, ako hoćeš mirno da živiš.” Vidite ta zlatna sredina nikome nije donela dobro, jer se u zlatnoj sredini danas ne živi mirno. Sredina polako nestaje.

Zahvalnost je sve različito od toga, sklanja fokus sa loših stvari i stavlja fokus na dobro. Lako je kritikovati i zamerati, hajde malo da se zahvalimo.

Šta se dešava kada se zahvaljujemo?

Počinjemo da primećujemo sve one stvari koje nam se podrazumevaju. Kada ih primetimo onda shvatimo koliko dobrih stvari postoji u našem životu. Vremenom kada se previše podrazumeva ono što je dobro počnemo da primećujemo samo ono što nedostaje i upadnemo u krug negativnosti. Kada želite da izađete iz tog kruga dovoljno je samo da otvorite svoja čula i primećujete sve ono što valja. Tada to počinje da se množi i posle nekoliko dana vi shvatate koliko je vaš život ispunjen dobrim i lepim stvarima.

Ovo neće rešiti neke velike životne probleme, ali će vam barem dati nadu da krenete u rešavanje svih tih nazovi problema, jer kada ste u stresu ne možete ništa. Kada uđete u dobro stanje lakše sagledavate i stresne situacije i lakše tražite resurse za sve ono što vam je potrebno.

To vam je kao kada plivate i uhvati vas grč u nozi. Ukoliko ne znate da ostanete u dobrom stanju uhvatiće vas panika i možete da potonete. Ukoliko znate da ostanete u dobrom stanju i kažete sebi dobro imam jos dve ruke i jos jednu nogu, znači mogu da otplivam do sigurnog mesta, verujem da će vam biti korisnije.

Zato svako jutro i veče napravite sebi ritual da se zahvaljujete svim onim, možda naizgled nevažnim, stvarima i krenite da primećujete kako se stvari, ljudi, situacije menjaju. Juče sam napisao zahvalnosti nekim osobama koje su me povredile i već danas dobio poziv od njih i shvatio da, kada sam se zahvalio, ja sam zapravo i očistio gorčinu koju sam osećao prema njima. Možda zvuči čudno da se zahvalite osobama koje su vas povredile… Baš tako, njima najviše, jer su vam najvažnije lekcije upravo te osobe dale.

Zahvalan sam svima vama koji pratite moj rad i podržavate me porukama i deljenjem mojih postova. Zahvalan sam sebi jer sam se usudio da radim ovo što radim, iako nije prihvaćeno od nekih, meni je važno da postoje oni koji znaju da zaslužuju i mogu više. Da ih ovi postovi motivišu i drže na pravom kursu.

Zahvalan.

error: Content is protected !!